STYLE SWITCHER

Choose Colour style

For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Tesla Model S

4 / 5

Overview Of Car

De Tesla Model S is een uiterst comfortabele reisauto die gehakt maakt van de meeste vooroordelen die over elektrische mobiliteit de ronde doen. Zo kun je er probleemloos verre afstanden mee rijden en gaat alle nieuwe techniek niet ten kosten van de bagageruimte. De opleving van de elektrische auto is nu een paar jaar aan […]

Like

Wat wij leuk vinden

  • Acceleratie
  • Excellente rij kwaliteit
  • Luxe interieur
  • Design & uitstraling
Dislike

What wij niet leuk vinden

  • Hoge prijs
  • Recente prijs verhoging elektrisch opladen
  • Nieuwe bijtellingsregeling ongunstig

De Tesla Model S is een uiterst comfortabele reisauto die gehakt maakt van de meeste vooroordelen die over elektrische mobiliteit de ronde doen. Zo kun je er probleemloos verre afstanden mee rijden en gaat alle nieuwe techniek niet ten kosten van de bagageruimte.

De opleving van de elektrische auto is nu een paar jaar aan de gang. De afgelopen eeuw is er echter al herhaaldelijk met een dergelijke vorm van mobiliteit geëxperimenteerd. Het Amerikaanse Tesla was alle proeftuinen zat en trok in 2010 het doek van een revolutionaire nieuwe auto, die ook meteen te koop was. De op een Lotus Elise gebaseerde Roadster werd aangedreven door stroom uit laptopbatterijen en had een actieradius van 300 kilometer. Een dergelijke onorthodoxe stroombron durfde de gevestigde orde niet aan. Hun elektrische modellen kwamen daardoor maar half zo ver. Toyota en Mercedes namen een belang in de jonge autofabrikant en daarna ging het snel: binnen 3 jaar ontwikkelde Tesla de Model S, een limousine die het als eerste volledig elektrische auto tot posterheld heeft geschopt. Compleet met het bijbehorende, stevige prijskaartje: om er een te rijden, dien je minimaal € 69.000 mee te brengen. Of je moet de Model S zakelijk kunnen rijden; dan geldt er een aantrekkelijk bijtellingstarief van slechts 4 procent.

Sommige posterhelden vallen van hun voetstuk zodra je er een blokje mee om gaat. De Model S niet: die is minstens zo spectaculair als hij er uit ziet. Vanuit stilstand kun je meteen over het volle vermogen van de elektromotor beschikken. Dat is een opzwepend trucje dat niet snel gaat vervelen. Het vraagt wel om een geoefende goochelaar: wanneer je niet op die sloot koppel bedacht bent, kan je rit eenvoudig náást het asfalt eindigen. Temeer daar de Tesla ongemerkt 2.100 kilo weegt. De batterij neemt daarvan 800 kilo voor zijn rekening. Standaard heeft die batterij een laadvermogen van 60 kWh, goed voor 302 pk. Je kunt ook kiezen voor een laadvermogen van 85 kWh (362 pk). Voeg je daar het optionele ‘Performance Pack’ aan toe, dan heb je zelfs 416 pk aan boord. Goed voor een stoplichtsprint in 4,4 seconden: eentiende sneller dan een Porsche 911 Carrera 4S… Die onwerkelijke acceleratie mag dan het belangrijkste kenmerk van de Tesla zijn, het is niet zijn grootste kwaliteit. De Model S is namelijk een voortreffelijke reisauto. Dat komt in de eerste plaats door de stilte aan boord, maar ook door zijn sterke rijeigenschappen. De precieze besturing en het stevige, maar comfortabele onderstel kunnen zich meten met die van de beste (Duitse) concurrenten. De buitenmaten helaas ook: met een breedte van 1,96 meter is de Tesla onhandiger in de omgang dan de nieuwe Mercedes S-Klasse (die is al 1,89 meter breed).

Het gekozen laadvermogen bepaalt niet alleen hoe hard je met de Model S kunt, je legt er ook je actieradius mee vast. De batterij is goed voor minimaal 390- en maximaal 502 kilometer. Actieradiusvrees behoort daarmee tot de verleden tijd, al wijken het opgegeven rijbereik en de daadwerkelijk gereden afstand zomaar 60 kilometer af. Opladen kan aan hetzelfde stopcontact als de wasmachine, maar dat wordt door de importeur afgeraden: voor je weer op pad kunt, ben je 19 (!) uur verder. Dan kun je beter een openbare laadpaal gebruiken: in 4,5 uur is de batterij weer vol. Maar het kan nóg sneller. Inmiddels heeft Tesla in Nederland twee zogenaamde ‘superchargers’ neergezet. Ze staan in Oosterhout en Zevenaar, langs respectievelijk de A27 en A12. In 20 minuten heb je een halfvolle accu. De merkgebonden snelladers zijn ogenschijnlijk gratis, maar om er gebruik van te maken, moet je bij aanschaf van de auto een vinkje zetten achter de optie ‘Supercharging ingeschakeld’. En dat kost € 2.200.


Het Auto 21 oordeel

Design
95%
Fuel Consumption
70%
Fuel Consumption
70%
Driving
80%
Driving
80%
Design
95%
Engine & Trans
90%
Engine & Trans
90%
Practicality
80%
Practicality
80%
Price and Features
95%
Price and Features
95%
Saftey
95%
Saftey
95%
Samenvatting

Top